ANTWERPEN COMBIDEAL Dreumesdans & Kinderyoga €459,-
09:30 4 september 2020 to 13:00 6 september 2020
't Werkhuys ANTWERPEN, Zegelstraat 13

Boek Docent Dreumesdans (1-3 jr.) & Kinderyoga (4-12 jr.) samen met korting

“Geef kinderen een rust & aandacht moment door yoga”

Yoga is een heel effectieve methode om kinderen tot ontspanning te brengen. Juist binnen het onderwijs kunnen heel makkelijke oefeningen de oplossing zijn om kinderen een moment van rust of aandacht te geven in de klas. Door het inbouwen van deze momenten krijgen de kinderen vertrouwen en kunnen zich beter concentreren. Ook het veilig voelen in de groep en met medeleerlingen wordt positief beïnvloed met yoga. De kinderyoga is in te zetten in de klas maar ook als activiteit tijdens de L.O. lessen.

Kinderyoga is een intensieve korte opleiding om yoga te leren geven aan kinderen en yoga effectief in te zetten in de klas. Kinderyoga zorgt voor rust, balans, vertrouwen en plezier. Yoga kan worden ingezet om taal en rekenen te ondersteunen. Bij yoga werken we ook met oefeningen om de band tussen de kinderen onderling te versterken.

Inhoud: In de opleiding  worden de volgende onderdelen aangeboden: Asana’s (Yoga houdingen) en hoe deze te verwerken in een kinderyoga les , kinderzonnegroet, ontspanningsoefeningen, aandachtstraining voor kinderen, lesopbouw, thema’s en fantasie, verwerking, opwarmen en eindontspanning, yoga in de klas, ondersteuning van taal en rekenontwikkeling door middel van yoga. Losse onderdelen: Aandachtstraining, Ontspanning, Pranayama, Yoga energizers en Acro yoga voor kinderen.

Inbegrepen: Syllabus en certificaat

Doelstelling / relevantie: Zelfstandig kinderyoga lessen kunnen verzorgen met de juiste opbouw, aandacht voor ademhaling en ontspanning en juiste yogatechniek. Kennen van basis kinderyoga asana’s, kinderzonnegroet, werken met fantasie, aandachtstraining en ontspanningsoefeningen. Positief stimuleren en begeleiden van kinderen tijdens yoga. Yoga inzetten in de klas.

Doelgroep: Yoga-, dans- en sportdocenten. Leerkrachten P.O. groep 1 tot en met 5, leraren S.B.O. en L.O. leraren, leiding BSO, KDV.

Werkwijze en tijdsindeling: De opleidingsdagen beginnen met een college met daarin aandacht voor achtergronden en onderzoeken welke betrekking hebben op yoga en de doelgroep. Vervolgens wordt theorie en praktijk samengebracht waarna er veel aandacht is voor het werkelijk lesgeven. Inleven in de belevingswereld van de kinderen en bewegen als je eigen doelgroep maken het een zeer inspirerende scholing.

Opleiding op HBO niveau, studiebelasting totaal 30 uur. Opbouw uren: 10 contact uren, 20 zelfstudie. Deelnemers ontvangen het certificaat ‘Docent Kinderyoga groep 1 t/m 8’ van QUENO Sportopleidingen. Dit stelt hen in staat om yoga activiteiten te verzorgen aan kinderen in deze leeftijdscategorie. QUENO Sportopleidingen biedt opleidingen aan voor registerleraar.nl. Validatie 30RU voor deze opleiding.

Motorische ontwikkeling
Kinderen verkennen en ontdekken de wereld door te bewegen en deze te ervaren. Kinderen die motorisch minder vaardig zijn dan leeftijdsgenootjes kunnen moeite hebben om goed mee komen met het spelen op straat of op het schoolplein. Hierdoor kan het zijn dat zij minder sociale contacten krijgen. Dit kan invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Met behulp van yoga wordt de ontwikkeling op motorisch gebied gestimuleerd. De kinderen maken door middel van yoga houdingen kennis met nieuwe en uitdagende bewegingen. Spelenderwijs verbeterd de motoriek. Coördinatie wordt gestimuleerd door bewust gekozen bewegingsvormen die aangeboden worden tijdens het dans- of yoga moment in de klas of zaal.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Het samen bewegen met leeftijdsgenoten bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Met yoga werken de kinderen vaak samen. Ze leren letterlijk op elkaar te steunen en te vertrouwen door samen yoga en aandachtsoefeningen te doen. Er wordt op een positieve manier gewerkt aan het zelfvertrouwen.

Creatieve ontwikkeling
Dit gebied wordt geprikkeld doordat kinderen bewegingen van de docent of andere kinderen zien en daardoor zelf weer tot nieuwe bewegingen komen. Yoga houdingen (asana’s), fantasie stimulatie en kleine opdrachten stimuleren de creativiteit van de kinderen. De creatieve ontwikkeling draagt bij aan het zelfstandig zijn en het oplossen van problemen. Daarnaast leren kinderen door middel van fantasie de wereld om zich heen kennen en ervaren. Bij yoga speelt vooral de fantasie een grote rol bij de ‘vaste’ yogahoudingen (asana’s) die telkens een andere betekenis krijgen.

Verstandelijke ontwikkeling
Er wordt een beroep gedaan op het geheugen van kinderen door het onthouden van yogahoudingen (asana’s). Taalontwikkeling wordt gestimuleerd door thema’s binnen de yoga. Woorden en ook rekenen kunnen een rode draad vormen van de een yogales en losse yoga houdingen. Woorden, letters en getallen worden gebruikt als yogahouding.

Zintuiglijke ontwikkeling
Voelen is het zintuig wat het meest geprikkeld wordt met yoga. De kinderen leren letterlijk steunen op elkaar. Ze voelen en ervaren met hun eigen lijf wat bewegen met je doet.

Docent Kinderyoga (groep 1 t/m 8 | 4 t/m 12 jarigen)
Opleiding voor leerkrachten groep 1 tot en met 8, S.B.O. en L.O. leraren, leiding BSO, KDV, Yoga-, dans- en sportdocenten.

NB: Deze opleiding is onderdeel van het Yoga Alliance International traject voor CYT100 Kidsyoga


Docent Dreumesdans (1 t/m 3 jaar)
Opleiding voor instructeurs en mensen die werken met deze leeftijdscategorie (kinderopvang, peuterspeelzaal)
Dreumesdans is een dans/bewegingsvorm voor kinderen tot en met drie jaar die zelfstandig kunnen lopen. Doelstelling van Dreumesdans is om kinderen in deze leeftijdscategorie vanuit een positieve invalshoek uit te dagen tot beweging en dans. In de opleiding Docent Dreumesdans leer je hoe je deze les van 30 minuten kunt geven aan dreumesen en peuters.

Tijdens de les laat je kinderen kennismaken met voor hen nieuwe bewegingen en herhaal je waar ze al bekend mee zijn uit voorgaande lessen. Tijdens de lessen werken we aan het muziekgevoel en de  dansantheid van de kinderen. Door dans aan te bieden waar de dreumesen en peuters van huis uit vaak niet bekend mee zijn, creëren we een dansles die maximaal bijdraagt aan de ontwikkeling van de kinderen. Er wordt aandacht besteed aan de cognitieve ontwikkeling door de kinderen binnen de dans kennis te laten maken met getallen en taal. Naast Nederlandstalige muziek wordt gewerkt met muziek uit andere culturen. Dreumesdans heeft een duidelijke structuur en opbouw waardoor het een heel herkenbare activiteit is voor deze leeftijdscategorie.

Inhoud:

 • Praktijk en theorie
 • Ontwikkeling jonge kind
 • lesopbouw
 • Invulling lesonderdelen
 • Voorbeeldles bekijken
 • Lessen ontwikkelen
 • Praktijk lesgeven.

Inbegrepen:

Cursusmap, certificaat “Docent Dreumesdans” van QUENO Sportopleidingen.

Doelstelling:

Zelfstandig Dreumesdans lessen kunnen verzorgen.

Doelgroep:

Mensen die werken of willen werken met kinderen die affiniteit hebben met dans/muziek. Opleiding op MBO 4 niveau, duur 1 dag, studiebelasting totaal 8 uur, opleiding voor certificaat ‘Docent Dreumesdans’ van QUENO Sportopleidingen.

Herken jij jezelf in één van de onderstaande beschrijvingen?
-Je hebt affiniteit met dans en deze doelgroep(en) spreekt je aan
-Je werkt met kinderen en wilt nu ook werken met dans als bewegingsvorm voor jouw doelgroep
-Je wilt door middel van dans de ontwikkeling van kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie stimuleren

Dan is deze opleiding wat je zoekt

Werking opleidingen & methodiek
Kinderen verkennen en ontdekken de wereld door te bewegen en deze te ervaren. Kinderen die motorisch minder vaardig zijn dan leeftijdsgenootjes kunnen moeite hebben om goed mee komen met het spelen op straat of op het schoolplein. Hierdoor kan het zijn dat zij minder sociale contacten krijgen. Dit kan invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Dans is hierbij een uitkomst omdat er met het lijf ervaren wordt en er vele ontwikkelingsgebieden geprikkeld worden.

Motorische ontwikkeling
Met behulp van dans wordt de ontwikkeling op motorisch gebied gestimuleerd. De kinderen maken tijdens Dreumesdans, Kleuterdans en Kidsdance kennis met nieuwe en uitdagende bewegingen. Spelenderwijs verbeterd de motoriek. Coördinatie wordt gestimuleerd door bewust gekozen dansvormen die aangeboden worden tijdens de lessen. Bij Kidsdance, voor kinderen vanaf 7 jaar, wordt ook aandacht besteed aan danstechniek.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Het samen dansen met leeftijdsgenoten bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen maken contact met elkaar tijdens het dansen. Ze dansen naast elkaar en met elkaar. Ze leren samenwerken tijdens het dansen. Daarnaast leert een kind zichzelf te uiten en zichzelf te laten zien via dans. Tijdens het dansen wordt er op een positieve manier gewerkt aan het zelfvertrouwen. Dansexpressie levert hierin een grote bijdrage.

Muzikale ontwikkeling
Kinderen voelen letterlijk de muziek in hun lijf door te bewegen op muziek. Het spelen met bewegingen en dansen op muziek zijn vormen van communicatie tussen de volwassene en het kind en tussen kinderen onderling. Kinderen ontwikkelen maat- en ritmegevoel tijdens het dansen.

Verstandelijke ontwikkeling
Er wordt een beroep gedaan op het geheugen van kinderen door het onthouden van dansbewegingen en vormen. Via de bewust gekozen muziek wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. Kinderen leren nieuwe woorden door het luisteren naar en meezingen met liedjes. Bij dreumesdans wordt gewerkt met gebarentaal voor de taalontwikkeling van deze leeftijdscategorie. Om diezelfde reden wordt er bij kidsdance gebruik gemaakt van Engelstalige muziek.

Creatieve ontwikkeling
Dit gebied wordt geprikkeld doordat kinderen bewegingen van de docent of andere kinderen zien en daardoor zelf weer tot nieuwe bewegingen komen. Tijdens de danslessen worden kinderen uitgedaagd zelf nieuwe bewegingen te ontwikkelen. Dansexpressie, fantasie stimulatie en kleine opdrachten stimuleren de creativiteit van de kinderen. De creatieve ontwikkeling draagt bij aan het zelfstandig zijn en het oplossen van problemen. Daarnaast leren kinderen door middel van fantasie de wereld om zich heen kennen en ervaren.

Zintuiglijke ontwikkeling
Muziek prikkelt de zintuigen. Kinderen leren te luisteren naar muziek. Ze zien bewegingen van anderen en zichzelf en voelen en ervaren met hun eigen lijf wat dansen en bewegen op muziek met je doet.

In de opleidingen leer je in een korte tijd alles wat je nodig hebt om goed en gedegen danslessen voor de betreffende doelgroep aan te kunnen bieden. Doelstelling van de opleidingen is het leren lesgeven door te werken met de richtlijnen die je aangereikt krijgt. Door de duidelijke lesopbouw zijn de lessen per doelgroep aangepast aan de spanningsboog van de leeftijdscategorie. Alle opleidingen beginnen met een PowerPoint presentatie met daarin aandacht voor achtergronden en onderzoeken welke betrekking hebben op de opleiding. Vervolgens wordt theorie en praktijk samengebracht waarna er veel aandacht is voor het werkelijk lesgeven.

QUENO Sportopleidingen

De opleidingen zijn ontwikkeld door en staan onder auspiciën van Annemiek Smegen. QUENO Sportopleidingen (sinds 2005) zijn Centraal register kort beroepsonderwijs (CRKBO), Yoga Alliance International en branche erkent. Annemiek is eigenaresse van QUENO Sportopleidingen en QUENO Sport & Fitness Westerbork. Ze heeft ruime ervaring in het doceren in verschillende bewegingsvormen aan kinderen en volwassenen en geeft sinds 2005 train-de-trainer opleidingen. Ze is onder andere opgeleid aan de dansacademie Tilburg waar ze zich ontwikkelde op het gebied van dansexpressie met kleuters. Tijdens haar loopbaan heeft ze de dansvorm Dreumesdans ontwikkeld. Annemiek heeft haar Yoga opleidingen gevolgd in binnen en buitenland bij vooraanstaande leraren als Manju Jois, Vijjay (India) en Tulku Lobsang en is Yoga Alliance Mastertrainer CYT500. QUENO is door Yoga Alliance International gecertificeerd om op te leiden tot CYT200 en CYT500. Annemiek ontwikkeld en geeft train-de-trainer opleidingen om docenten in korte tijd de juiste handvatten te bieden om yoga, dans, fitness, pilates en andere sport- en ontspanningslessen aan te bieden aan verschillende doelgroepen.


Dreumesdans | Vrijdag 4 sept 09:30-15:00
Kinderyoga | Zaterdag 5 sept 09:30-16:30 & Zondag 6 sept 09:30-13:00
Kosten: 459,- (Regulier 620,-)

Organizer

Schedule

 • 09:30 - 15:00 : vrijdag 4 sept, Antwerpen

  Dreumesdans

 • 09:30 - 16:30 : zaterdag 5 sept, Antwerpen

  Kinderyoga

 • 09:30 - 13:00 : zondag 6 sept, Antwerpen

  Kinderyoga

Ticket Detail

Export

Location

Share our event