Mobility Training QUENO Sportopleidingen - klein

Mobiliteit of flexibiliteit?

Mobiliteit of flexibiliteit

Mobiliteit en vooral functionele mobiliteit is nodig om te doen wat je wilt doen. Om je sportprestatie te verbeteren maar ook voor de dagelijkse beweging. Je arm kunnen heffen om iets in het keukenkastje te zetten is misschien nog wel belangrijker dat een perfecte overhead squat. Mobility gaat over de mobiliteit van het lichaam, de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten. De mobiliteit moet passend zijn voor de te beoefenen sport.

Voor een overheadsquat is het effectief om de schouders en rug mobiel genoeg te hebben om dit goed te kunnen uitvoeren. Voor een voetballer is het niet effectief om zijn been heel erg ver omhoog te kunnen bewegen.

Flexibiliteit heeft alles te maken met de spierlenigheid. Deze beïnvloedt je op een andere wijze dan de mobiliteit waarvoor het bindweefsel (connetive tissue) van veel groter belang is dan spierlenigheid alleen.

Ook na fysiek trauma is het van belang om de mobiliteit weer te normaliseren. Het is effectief om zowel actief als passief de lenigheid/mobiliteit te verbeteren. Vaak houdt dit in dat de ROM vergroot moet worden maar het het tegenovergestelde kan soms ook je doelstelling zijn.

Terwijl je (passief, in rust dmv Yin Yoga techniek) werkt aan mobiliteit wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Deze training is dus effectiever dan een rest-day. Bewust werken aan je spierherstel is de beste recovery! Nu is er echt nooit meer een reden om niet te gaan trainen…

Meer weten? In februari kun je bij ons terecht voor de volledig nieuwe opleiding: Mobility trainer. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email