Yoga Nidra Docent

Leer hoe je de diepste relaxatie, die effectiever is dan slaap, zelf kunt geven

tijdsduur

2 DAGEN

STUDIEBELASTING

ZELFSTUDIE 10 UUR

NIVEAU

MBO

CERTIFICAAT

BRANCHE ERKEND, INGESCHREVEN BIJ CRKBO, ONDERDEEL CYT200 YIN YOGA

Yoga Nidra is een oude techniek waarbij we het onderbewustzijn kunnen beïnvloeden. Bij Yoga Nidra gaan we naar de staat tussen slaap en bewustzijn door in een specifieke volgorde de yoga Nidra techniek toe te passen. Wanneer je in deze staat komt is het mogelijk het onderbewustzijn positief te beïnvloeden. Het werkt stress verlagend en helend. Het zorgt voor een diepe rust waarvan gezegd wordt dat deze effectiever is dan ‘gewone’ slaap. Het is niet de intentie langdurige slaap te vervangen met een Yoga Nidra sessie maar regelmatige beoefening kan wel zorgen voor verbetering van fysieke en mentale staat vanwege de diepe rust en herstel die hierdoor vergroot. Nidra is daardoor heel geschikt bij Yoga, tijdens een sessie op het werk, als onderdeel van MindFit en als losse ontspanningssessie.

Wat kun je verwachten tijdens de opleiding?

In de opleiding tot Yoga Nidra Docent leer je waarom dit een andere methode is dan visualisatie, meditatie of Mindfulness. Je leert het verschil tussen de ontspanningsmethodieken en waarom Nidra effectiever zou zijn dan fysieke slaap. In de opleiding leer je uit welke verschillende onderdelen een goede Nidra sessie bestaat en in welke volgorde je dit moet opbouwen. We behandelen alle onderdelen zowel theoretisch als in de praktijk. Op dag twee zul je al zelfstandig een Yoga Nidra sessie aanbieden om na de opleiding meteen voldoende ervaring te hebben om deze lessen aan te kunnen bieden. 

Leer in twee dagen hoe je werkelijk goede yoga nidra teksten kunt schrijven. Alle onderdelen op de juiste volgorde en volgens traditionele methode. Na de opleiding kan je Yoga Nidra geven en weet je precies hoe je jouw stem moet gebruiken om de sessies echt effectief te laten zijn.

Wil jij...

Inhoud opleiding Yoga Nidra Docent

Theorie en achtergronden van Yoga Nidra. Yoga Nidra uitschrijven (script maken) en begeleiden in de praktijk. Methode en techniek. Nidra begeleiden fysiek en vocaal, variëren. Goede uitvoering van Savasana (starthouding) Deelnemen aan Nidra, lesgeven aan elkaar.

Inbegrepen

Cursusmap, QUENO Sportopleidingen certificaat ‘Yoga Nidra Docent’ bij positieve afronding van de opleiding.

Doelstelling voor de studenten

Zelfstandig Yoga Nidra script kunnen schrijven. Vervolgens zelfstandig een Yoga Nidra les kunnen verzorgen met de juiste methodiek en begeleiding. Kennen van de onderdelen en volgorde van een goed opgebouwde Yoga Nidra sessie voor volwassenen. Assisteren en begeleiden van klanten voor, tijdens en na Nidra.

Doelgroep opleiding Yoga Nidra Docent

Iedereen die Yoga Nidra wil aanbieden kan deze opleiding volgen. Nidra is een geschikte aanvulling voor Yoga docenten, coaches, begeleiders die werken met burn-out klachten en iedereen die een ander wil helpen en ondersteunen dieper en makkelijker te ontspannen. Sportachtergrond, yoga of lesgeefervaring is geen must voor deze opleiding. Opleiding op MBO4 niveau, duur 2 dagen. Studiebelasting zelfstudie 10 uur. Opleiding tot ‘Certificaat Yoga Nidra Docent’ van QUENO Sportopleidingen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Yoga Nidra-meditatie wordt geassocieerd met verhoogde endogene dopamine-afgifte (65%) in de hersenen. Het verminderde verlangen naar actie in deze staat wordt geassocieerd met de verminderde bloedstroom in delen van de hersenen die verband houden met het beheersen van acties, de prefrontale cortex, het cerebellum en de subcortex.

Yoga Nidra verbetert de hartslagvariabiliteit, een maat voor het evenwicht in het autonome zenuwstelsel, ongeacht of dit wordt voorafgegaan door een sessie hatha yoga asanas. (Onderzoek onder 20 mannen en vrouwen in leeftijd van 18-47 jaar)

Het is gebleken dat de regelmatige beoefening van yoga-ontspanning spanning en angst vermindert. De autonome symptomen van hoge angst, zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen, zweten en buikpijn reageren goed. Het is gebruikt om soldaten uit de oorlog te helpen omgaan met posttraumatische stressstoornis (PTSS). De oude techniek uit India, wordt ook door het Amerikaanse leger toegepast om soldaten te helpen bij het herstellen van een posttraumatische stressstoornis

Schrijf je nu in
Pre Yoga Workshop