Verdiepingen

pranayama & asana’s
sunsalutation & asana’s

Voor yogadocenten die verder willen…

tijdsduur

1 DAG

STUDIEBELASTING

10 UUR

NIVEAU

MBO

prijs

€ 198,-

CERTIFICAAT

BRANCHE ERKEND, INGESCHREVEN BIJ CRKBO, ONDERDEEL YOGA ALLIANCE INTERNATIONAL

Verdieping Pranayama's & Asana's

Je geeft al yoga les en je bent toe aan vernieuwing en verdieping. Tijdens deze dag gaan we dieper in op je achtergrond van de verschillende asana’s (yoga houdingen) Je leert op een andere manier kijken naar je lesopbouw en flow en om je lessen specifiek in te richten op een bepaalde doelstelling. Hierbij kun je denken aan rust en harmonie creëren in een drukke periode als de decembermaand in Nederland.

Pranayama is een goede basis voor meditatie en je kunt het zelfs zien als meditatievorm omdat het rust geeft en gezondheid brengt. Er zijn heel veel verschillende technieken en doelstellingen binnen pranayama en ook daar gaan we dieper op in. We gaan veel oefeningen in de praktijk doen. Je leert welke pranayama je het beste in kunt zetten op welk moment. Gericht op meer energie of juist rust.

Deze yoga verdieping Pranayama is geschikt voor yoga docenten maar ook voor mensen die werken met anti-stress programma’s. Je kunt de kennis op verschillende gebieden inzetten om meer mensen te helpen tot ontspanning en gezondheid.

Verdieping Zonnegroet & Asana's

De zonnegroet is de meest gebruikte vinyasa (yoga flow serie) binnen yoga. De zonnegroet (Surya namaskara) is een groet aan de zon, een dankbaarheidsuiting voor de zon die ons energie komt brengen en tegelijk een helende fysieke beweging. Een zonnegroet is een serie voor en achteroverbuigingen waarbij de wervelkolom en daarmee de energie stroom in de chakra’s maximaal wordt gestimuleerd. Om deze reden wordt de serie niet alleen binnen yoga gebruikt maar ook voor veel andere sporten. De zonnegroet is stimulerend en verwarmend als warming-up sessie voor bijvoorbeeld dans, pilates, CrossFit, fitness maar ook bij voetbal en binnen het leger wordt de zonnegroet vaak ingezet. Het is een effectieve methode om je lichaam en geest positief te stimuleren aan het begin van de dag. Een serie om dagelijks als “stand alone” te doen. In deze opleiding leer je verschillende zonnegroeten waardoor je nog beter kunt differentiëren met groepen. Zo leer je onder andere te werken met een stoel als hulpmiddel maar ook hoe je de serie nog uitdagender kunt maken voor specifieke doelgroepen. De zonnegroet is zoveel meer dan alleen een serie oefeningen gecombineerd met ademhaling…

queno-sportopleidingen-pranayama-3
queno-sportopleidingen-pranayama-2

Inhoud verdieping Pranayama

We gaan in op Pranayama, ontspanning en ademhaling in het algemeen. Pranayama is letterlijk essentieel om te leven. Zonder zuurstof is er geen leven tenslotte. Het is onze eerste levensbehoefte. Al is ademhalen nog zo vanzelfsprekend toch blijkt dat veel mensen niet goed ademhalen. Pranayama is controle over de ademhaling.  Tijdens deze opleiding leer je hoe je mensen bewuster kan laten ademhalen en hoe je het volledige systeem benut. Een goede ademhaling geeft veel gezondheidswinst. Pranayama oefeningen geven meer controle over de ademhaling waardoor ook de natuurlijke, onbewuste ademhaling verbeterd. Je leert verschillende pranayama oefeningen om te gebruiken met je groepen. 

Ook leer je tijdens deze verdieping om op een andere manier naar je lessen te kijken. Waarom maak je welke keuze en hoe kan je je lessen aanpassen, anders inrichten, om nog beter tegemoet te komen aan de vraag van jouw deelnemers. Leer kijken vanuit andere richtlijnen om je fysieke, mentale of energetische doel beter te ondersteunen. 

Naast Pranayama ga je ook aan de gang met asana’s om je kennis te verbreden of te verscherpen. Methodes om je te steunen in het lesgeven van ademhalingsoefeningen en asana techniek komen natuurlijk ook aan bod. Een fijne maar intensieve dag waarin ook veel aandacht is voor eigen vaardigheden.

Inhoud verdieping Sunsalutation

Leer zonnegroeten in te zetten op verschillende manieren, met verschillende doelstellingen en meer! Je bent toe aan verdieping, vernieuwing en inspiratie.  Leer meerdere zonnegroeten om te variëren en in te spelen op de verschillende niveaus in je yoga lessen. Zonnegroeten worden gebruikt als opwarming voor een volledige les maar ook als volledige sessie bijvoorbeeld in de ochtend na het opstaan.
Door de zonnegroet op verschillende manieren te leren uitvoeren kun je beter inspelen op je doelgroep en verschillende niveaus. Naast alle ins & outs over deze vinyasa krijg je ook verdieping in techniek, ademhaling en asana’s.

Tevens leer je een reeks aan extra asana’s voor je lessen die je meteen in de praktijk kan brengen. Nieuwe technieken en uitdagingen binnen de yoga. Zowel intensieve als asana’s die makkelijker uit te voeren zijn, dus ook daarin richten we op verschillende doelgroepen en de mogelijkheid tot differentiëren in je lessen. Naast de intensieve praktijk is er aandacht voor theorie. We gaan dieper in op achtergronden en Yoga in het algemeen. Leer de inhoud van verschillende stijlen kennen, begrijpen en toelichten. Dit helpt je om de Yogaleer beter te begrijpen en verschillen tussen de diverse vormen te herkennen en uitleggen.

Een inspirerende (en verwarmende) dag om vernieuwing en groei te creëren in je lessen. Het is een passende aanvulling voor docenten die hun eigen practice willen verbeteren maar ook willen werken aan kwaliteiten als docent. 

Inbegrepen

Cursusmap en certificaat.

Inbegrepen

Cursusmap en certificaat.

Doelstelling voor de studenten

Uitbreiden kennis van Yoga. Uitbreiden kennis van ademhalingstechniek en reeks aan Pranayama oefeningen. Uitbreiden kennis van asana’s inclusief juiste uitvoering en lesgeven.

Doelstelling voor de studenten

Uitbreiden kennis van Zonnegroet en Yoga (Asana’s Zonnegroet en Yoga techniek). Zonnegroet inzetten als onderdeel van de yogales maar ook als losstaande training of warming-up voor andere sporten. Uitbreiden kennis van asana’s inclusief juiste uitvoering en lesgeven.

Doelgroep verdieping

Yoga docenten, MindFit Instructeurs, Coaches, Mindfulness docenten

Doelgroep verdieping

Yoga docenten, Sportinstructeurs, Dansdocenten, PoleFit instructeurs, CrossFit coaches, Personal Trainers, Mindfulness docenten