Waarom inversions (ondersteboven) en dus headstands zo goed voor je zijn…

Sirsasana de koning van de asana’s, nóg belangrijker als je boven de veertig bent.

Afgezien van het voorkomen van vroegtijdige veroudering, helpen inversies en dus onder andere headstands om meer zelfbewust te worden. Waar de meeste (40-plus) yogi’s goed zijn in het doen van de voorwaarts buigende houdingen, zijn ze bang om inversies te doen. De angst voor het doen van inversies is meestal vanwege de angst een slechte core-kracht te hebben. Angst om tegen de zwaartekracht in te werken en dus onvoldoende vertrouwen in hun eigen lichaamskracht en balans.

Voordelen van het regelmatig doen van inversies:
1. Inversies zijn geweldig voor het verbeteren van de core. Om een ​​inversiehouding vast te houden, moeten je rompspieren te allen tijde aangespannen zijn. Ook je armen doen hun harde werk in het vasthouden van de pose.
2. Het verbetert de bloedcirculatie. Ondersteboven gaan door inversies te doen, keert de bloedstroom om en verhoogt de bloedcirculatie in alle delen van het lichaam, vooral naar de hersenen. Terwijl het bloed naar je hoofd stroomt, voorziet het de hersenen van meer zuurstof en verbetert het de cognitieve functie.
3. Tegen menstruatie pijn: deze yogahouding werkt als magie voor krampen en stemmingswisselingen. Wanneer je je er goed bij voelt om inversies te doen tijdens de menstruatie kunnen deze houdingen je juist helpen. Luister naar je lichaam, nog meer in deze periode.
3. Inversies werken detoxificerend. Inversies helpen bij het stimuleren van het lymfestelsel – dat een keten van weefsels en organen in het immuunsysteem omvat. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en het verbeteren van de balans van het immuunsysteem en de vochtbalans. Inversies vergemakkelijken de stroom van lymfe naar de longen, waar toxines en slijm worden gevonden.
4. Inversies verhogen de energie. Het stimuleert de bloedstroom in het hele lichaam en geeft een boost aan energie. Ze zijn ook geweldig om je alerter te maken en je focus te verbeteren.
5. Inversies stimuleren ook de hypofyse, de belangrijkste endocriene klier van het lichaam – die de groei en ontwikkeling regelt. De yoga-asana kan het hersenvocht van het centrale zenuwstelsel stimuleren, waardoor de algehele werking ervan wordt verbeterd.

Wil jij graag leren hoe je de techniek van headstands verbeterd en leert om in rust op je hoofd te gaan staan op diverse manieren? Meld je dan aan voor een van onze headstand of armbalance workshops. Deze workshops zijn elke keer weer anders en uitdagend voor alle deelnemers.