Docent
Vinyasa Yoga

Ontwikkel jezelf tot volwaardig yoga docent zowel flow als power stijl. Na deze opleiding is ‘sequencing’ je tweede natuur!

tijdsduur

3 DAGEN

STUDIEBELASTING

ZELFSTUDIE 42 UUR

NIVEAU

MBO

CERTIFICAAT

BRANCHE ERKEND, INGESCHREVEN BIJ CRKBO

Vinyasa Yoga is de meest beoefende yoga stijl in USA. Vinyasa betekend letterlijk connectie. Een Vinyasa les ziet er eigenlijk uit als een hele lange zonnegroet waarbij alle asana’s vloeiend in elkaar overlopen. Daarbij kun je ervoor kiezen om de les intensief of meer ontspannend op te bouwen door passende asana’s en rust momenten te plannen. Ademhaling is de leidraad voor de les en de houdingen. Alle lessen waarbij sprake is van een flow (overgang van houdingen gecombineerd met ademhaling) zijn Vinyasa lessen. Ashtanga (traditionele basis van Power Yoga) is een Vinyasa stijl les maar ook Bikram (Traditionele basis van Hot Yoga) is Vinyasa stijl.

Een reguliere Vinyasa les (geen vaststaande zoals Ashtanga of Bikram) is heel afwisselend, als je goed doceert is geen les hetzelfde… Hierdoor wordt het lichaam nog meer in balans gebracht. Het wordt steeds uitgedaagd op een andere manier. Vinyasa Yoga verbindt de ene houding met de volgende door middel van Yoga ademhaling (Ujjayi). Je kunt dit zien als verbindend of stromend in yoga houdingen. Daarom wordt Vinyasa soms ook Flow Yoga genoemd. Vinyasa is als het ware “verplaatsing met adem”. Ademhaling initieert de beweging van Vinyasa en daarom is het een “adem-gesynchroniseerde” oefening. Een Vinyasa les genereert warmte in het lichaam. Het is een cardiovasculaire yoga vorm die positief beïnvloed wordt door de Ujjayi ademhaling die ervoor zorgt dat de warme van binnen uit gestimuleerd wordt.

Wat kun je verwachten tijdens de opleiding?

We werken binnen de Vinyasa docentenopleiding met thema’s; doelen voor de les. Je kiest vooraf aan de les waar je je op gaat richten. Dat kan een bepaald lichaamsdeel zijn, een chakra of bijvoorbeeld een bepaalde fysieke intensiteit. Tijdens de opleiding leer je hoe je een les kunt opbouwen (sequencing) en hoe je “intenties” kunt gebruiken bij je les. Secuencing is het belangrijkste onderdeel van de opleiding. Het leren maken van goed opgebouwde lessen door asana’s logisch achter elkaar te zetten en dit juist te combineren met de ademhaling. Het leren werken met verschillende doelstellingen voor de les. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan techniek en uitvoering van asana’s tijdens Vinyasa. Techniek verbetering door te leren zien, vocaal en fysiek (hands-on) verbeteren van houdingen in een flow. In elke Vinyasa les is aandacht voor pranayama en mindfulness, in de opleiding gaan we hier kort op in. Om je verdieping in dit onderdeel nog groter te maken raden we deelnemers aan de Docent Vinyasa opleiding aan om ook de verdieping Yoga Pranayama te volgen voor nog meer achtergrond en kennis op dit gebied.
queno-opleidingen-vinyasa-yoga-2

Inhoud opleiding Docent Vinyasa Yoga

Yoga sequencing Vinyasa stijl, zonnegroeten en maangroeten, werken n.a.v. doelstelling (intentie), techniek corrigeren vocaal en hands-on, meditatie/aandachtstraining.

Inbegrepen

Cursusmap, QUENO Opleidingen certificaat.

Doelstelling voor de studenten

Goed opgebouwde Vinyasa lessen kunnen aanbieden vanuit verschillende doelstellingen. Vinyasa Yoga lessen kunnen verzorgen met de juiste opbouw methodiek, ademhalings- en houdingstechniek en ‘flow’. Kennen van opbouw methodes, pranayama, zonnegroet A en B, Mindfulness. Corrigeren en begeleiden (hands-on) tijdens de les.

Doelgroep opleiding Docent Vinyasa Yoga

Iedereen met Yoga ervaring en basiskennis doceren in Yoga, studenten aan een basisopleiding en gediplomeerd Yoga docenten.

Schrijf je nu in
Pre Yoga Workshop